BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 20: Oebele in volle zee

Aflevering 20: Oebele in volle zeeEen aantal Oebelaars beleeft een avontuur aan boord van de SS Rotterdam van de Holland-Amerikalijn. Aan boord bevindt zich diamantendief Maxim “de gapper” Gorki die met zijn handlanger Joop, één van de obers, zijn laatste buit verstopt heeft op het schip. Stuurman Karel van Speijk roept de hulp in van Augustus in. Samen met Aagje en een paar kinderen maken ze een reis met het cruiseschip in de hoop de juwelen terug te vinden. Paulus zegt niet van de zee te houden en gaat daarom niet mee, maar stiekem klimt hij aan boord als verstekeling in de hoop als eerste Maxim te ontmaskeren. Dat gaat nog bijna fout als Paulus aan Joop naar de hut van Maxim vraagt.

Aflevering 20: Oebele in volle zeeDe anderen hebben een gesprek afgeluisterd waarin Joop aan Maxim vertelt dat hij de diamanten heeft verstopt in een partij Limburgse kaasjes. Tot Joops verbazing bestelt iedereen bij het eten kaas, en na een paar dagen heeft iedereen letterlijk de buik vol van Limburgse kaas. Tegen de tijd dat het schip de haven van Southampton heeft bereikt zijn de diamanten teruggevonden en de boeven gevangen gezet. De SS Rotterdam werd in 1958 door koningin Juliana gedoopt en bestaat nog altijd. Het schip heeft over de hele wereld gevaren, ligt nu permanent in de haven van Rotterdam en doet onder meer dienst als hotel en feestruimte.

Aflevering 20: Oebele in volle zeeVoordat het avontuur op de SS Rotterdam van start ging was er ook aandacht voor de Kinderboekenweek. Oorspronkelijk zou deze gehouden worden van 14 tot 24 oktober, maar omdat de eerstvolgende uitzending van Oebele pas op 31 oktober was werd de Kinderboekenweek verplaatst. Te gast waren twee schrijvers en een illustrator die een prijs gewonnen hadden. Van Harriet Laurey was "Verhalen van de spinnende kater" verkozen tot kinderboek van het jaar 1970 in de categorie tot 10 jaar, Frank Herzen won dezelfde prijs maar dan voor de leeftijd 10 jaar en ouder voor "De zoon van de Woordbouwer".

Ton Hoogendoorn ontving de Kinderkijkboekenprijs voor zijn illustraties bij de onderwijsmethode "Samenspel". De prijzen werden door leden van het koor overhandigd. Van dit item waren 's avonds twee minuten nogmaals te zien in het Journaal. In het derde seizoen was de winnaar van de rijmwedstrijd uit de Oebeler Krant ook te gast, als eerste José Frencken uit Amsterdam. Zij dichtte: "Ook dit jaar is Oebele weer hupsakee en zelfs de zeurpieten huppelen mee!!".
 
 


© KRO

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail