BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 31: Een kouwe kermis

Aflevering 31: Een kouwe kermisNog eenmaal komen de Oebelaars bij elkaar om geld in te zamelen voor het Leger des Heils door een kermis te organiseren. Aagje staat in de poffertjeskraam, waar ook Paulus zich mee bemoeit. Er is een draaimolen, een spookhuis en Geesje beheert de schiettent. Zwaantje Trom, die in aflevering 27 nog orgel speelde op het huwelijk van Paulus en Geesje, is nu heilsoldate. Wie op het idee kwam om met kerst een kermis te organiseren blijft onduidelijk, al is Paulus ervan overtuigd dat hij het was. Als het opgehaalde geld opeens is verdwenen valt de verdenking op Udo Treurniet, die een kraam heeft met feestartikelen. Door een goocheltruc is hij opeens verdwenen - of toch niet?

Aflevering 31: Een kouwe kermisBehalve in de studio werden er opnamen gemaakt bij de stoomcarrousel in de Efteling en vijf leden van het koor mochten naar Roemenië voor een rit met een arreslee in de sneeuw. Op 17 december vertrok het team vanaf Schiphol naar Boekarest, op 18 december vonden de opnamen plaats in Poiana Brasov en op 19 december keerde het gezelschap weer terug. Het interieur van het spookhuis werd door de kinderen van het doveninstituut gemaakt in St. Michielsgestel en daar ook gefilmd, net als de door de Balletbuitelaars uitgevoerde “Spokendans”. Het lied “Er is een oud verhaaltje” en de scène met de waarzegster werden thuis in Amsterdam bij koorlid Suzan Bos opgenomen.

Aflevering 31: Een kouwe kermisIn plaats van "Welkom in Oebele" is aan het begin de fanfare van het Leger des Heils te horen met "De herdertjes lagen bij nachten" en bij het binnenmarcheren "Crown of conquest" van Ray Allen. Aan het einde van de uitzending wordt "Oebele is hupsakee" in de versie van de fanfare gespeeld. Op de aftiteling staat dat het de 31ste en allerlaatste aflevering is. Regisseur Bram van Erkel had al na het derde seizoen aangegeven te willen stoppen, en Willem Nijholt had de serie al eerder verlaten om mee te werken aan de theatershow van Wim Sonneveld. Harrie Geelen had in november 1971 het verzoek gekregen om een opvolger voor Oebele te bedenken.

Slechts twee weken na deze uitzending gingen de opnamen voor Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? van start. Naast het koor deden van de hoofdrolspelers uit Oebele alleen Rob de Nijs en Ab Hofstee mee. Wieteke van Dort en Marjan Berk konden niet meedoen omdat ze zwanger waren, net als Olga Dzialiner overigens. Herman Vinck was wel gevraagd voor Hamelen maar moest vanwege verplichtingen bij het Werkteater het aanbod afslaan. In zijn plaats werd Martin Brozius gevraagd, die in deze aflevering een gastrol speelde. 
 
 


© KRO

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail