BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1969 De Leidse Courant - KRO-huldiging voor "Oebelers" voor onderscheiding met Edison

Vrijdag 26 september 1969

(Van onze omroepcorrespondent)

Leidse Courant 26 september 1969In het ontvangstcentrum van de KRO-studio bood deze omroep gistermiddag de medewerkers(sters) aan het bekende jongerenprogramma "Oebele" een receptie aan ter gelegenheid van het feit dat de l.p. met de nieuwste liedjes uit deze produkties met een "Edison" werd bekroond. KRO-voorzitter mr. H.W. van Doorn verklaarde in zijn welkomstwoord tot de vele genodigden, dat de eer die dit hard werkende team onder regie van Bram van Erkel werd toegekend niet alleen een beetje op de KRO afstraalt maar een bevestiging betekent van de indruk, die bij de tv-leiding bestond, dat "Oebele" een van de beste tv-programma's voor de jeugd is.

Het is al weer ruim een jaar geleden dat de programmaleiding van de KRO-tv aan regisseur Bram van Erkel vroeg een kinderprogramma te maken, dat op zaterdagmiddag zou worden uitgezonden en dat voornamelijk een amuserend karakter moest hebben. Hij kwam toen met het voorstel een pleintje te creëren, dat zich zou bevinden in een klein plaatsje, dat hij "Oebele" noemde, een plaatsje waar kinderen graag zouden willen wonen. Op en rond het pleintje zou van alles gaan gebeuren, waarbij kinderen een grote rol moesten spelen. Er zou een theatertje moeten zijn, waar jonge artiesten konden optreden met een "echt" orkest. Er moest een hotelletje komen voor logerende gastartiesten en beroemde personen. Voorts een school voor de behandeling van "prettige" leerzame onderwerpen en een ruimte waar kinderen creatief bezig zouden kunnen zijn. Het tv-programma zou in elk geval twee volwassen figuren kennen (waarvoor hij Willem Nijholt en Wieteke van Dort op het oog had), die samen met de kinderen veel zouden zingen.

Het idee kreeg een enthousiast fiat van de programmaleiding en toen volgden gesprekken met tekstschrijver Harrie Geelen en componist Joop Stokkermans, die direct erg "in" waren. Zo ontstond binnen een paar weken de definitieve vorm van "Oebele" en zo begon een team te werken met als uitgangspunt: maak een volwassen programma voor kinderen. De eerste uitzending werd meteen een succes, hetgeen Bram van Erkel en producent René Sleven konden afmeten aan de vele reacties. Er kwamen verzoeken om de teksten van de liedjes, vragen om foto's met handtekening van de vaste figuren Aagje Ritsema, Koen de Graaf, Paulus de Postbode en Augustus Rozegeur. De stroom brieven hield aan, dankzij de pittige presentatie van Willem Nijholt, Wieteke van Dort, Herman Vinck en Ab Hofstee, alsmede het enthousiaste zingen en acteren door het koor van Henk van der Velde.

Verder werkten mee het kinderballet van Olga Dzialiner, het instituut voor de doven in St-Michielsgestel en gasten als Willeke Alberti, Lex Goudsmit, Johan Kaart, Kees Verkerk en Anton Geesink. Polydor besloot om de liedjes uit "Oebele" op een lp te verzamelen. En dat dit een goede gedachte was, blijkt wel uit de toekenning van de "Edison". Oebele is aan het tweede seizoen begonnen en het ziet er naar uit dat het niet het laatste zal zijn.


© De Leidse Courant

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail