BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1969 Nieuwe Leidse Courant - KRO „besproeide” Oebele’s Edison

Vrijdag 26 september 1969

Trots op kwaliteit

(van onze radio- en tv-redactie)

Nieuwe Leidse Courant 26 september 1969

De KRO laat zich graag kennen als „het grote gezin", waarin elk feestje ook echt wordt gevierd. En omdat het nog zo lang duurt tot (in februari) op het Grand Gala du Disque Populaire de aan het programma „Oebele" toegekende Edison (vanwege twee fijne langspeelplaten) wordt uitgereikt, gingen gistermiddag de glazen rond om de onderscheiding alvast passend te besproeien.

't Is altijd weer een vertederende aanblik, als het studio-ontvangst-centrum is volgelopen met de feestvarkens plus een heleboel prominenten van het KRO-personeel (zo'n glas moet tenslotte toch collectief worden geheven!) en vadertje Van Doorn, voorzitter en daarmee voor dit bedrijf hoogste programma-autoriteit. binnenstapt, handen drukt en dan zijn speech gaat houden.
Het was gisteren juist de dag na het jaarlijkse uitstapje van de hele KRO (per extra trein naar Enschede en dan met bussen Duitsland in, helemaal naar Tecklenburg!) en de intense verbroedering zweefde nog tussen het formidabele programmateam van „Oebele" en de blijde felicitanten.

Mr. Van Doorn zei veel welgemeende en hartelijke waarderingswoorden: „Oebele" is een volwassen programma voor kinderen met heel goede medewerkers onder wie voortreffelijke acteurs, het heeft kwaliteit en niveau, dat weten we niet alleen uit de kritieken, maar ook van ons eigen bescheiden oordeel". Er werden namen genoemd en boeketten uitgedeeld en dat mocht ook best, want „Oebele", ontsproten aan het brein van regisseur Bram van Erkel, is rondweg enig en verdient eens in de vier weken op zaterdagmiddag druk te worden bekeken door jong en oud.

't Heeft pas één seizoen gelopen en gaat nu opgewekt het tweede in. „Oebele" is een klein plaatsje, zo'n dorp „waar kinderen graag willen wonen". omdat er van alles gebeurt en het er altijd zo vrolijk is, dat er voortdurend moet worden gezongen en gedanst.

Harry Geelen en Joop Stokkermans schrijven resp. tekst en muziek voor de vele originele liedjes en daarom delen zij ook volop in de eer van de Edison, want zonder schrijven geen zingen en zonder zingen geen langspeelplaten. Voor dat zingen zorgden de acteurs Willem Nijholt en Wieteke van Dort, die als Koen de Graaf en Aagje Ritsema de kinderen aanvoeren. Andere vaste figuren in „Oebele" zijn Paulus de Postbode (Ab Heystee) en Augustus Rozegeur (Herman Vink), maar er komen telkens gasten, onder wie vorige winter Willeke Alberti, Lex Goudsmit, Johan Kaart, Kees Verkerk en Anton Geesink en dat liegt er dus niet om.

Zaterdag 4 oktober a.s. is „Oebele" weer op 't scherm: letterlijk gaat dan de poort weer open en het liedje „Welkom in Oebele" wordt vlot gezongen door Willem en Wieteke samen met het kinderkoor van Henk van der Velde, bij buitelende bewegingen van Olga Dzialiner's kinderballet en muziek van het Ontembaar Oorverdovend Oebeler Orkest, zoals het programma aangeeft.

Er is wel iets veranderd op het dorpsplein: de school (voor enkel prettige lessen!) is afgebroken en er is een park aangelegd. Er komt een museum: het Oebeler Pakhuis voor Lorren en Rariteiten en dat wordt in de eerste uitzending juist geopend. Er volgen deze winter heel wat avonturen: op een keer zal Oebele in een wild-west-stad zijn veranderd, er komt een Oebeler festival, er wordt een circus verwacht en de eerste Nederlandse jeugdslee-wedstrijden worden gehouden.
Er komen weer jonge muzikanten (in de eerste uitzending is dat een kleine pianiste) en beroemde mensen te gast, kortom, 't wordt weer het kijken waard.

't Is voor ouders, ooms, tantes grootvaders en grootmoeders volstrekt niet verboden, met de kinderen mee te kijken naar Oebele... en er dan eens aan te denken dat er een Edison aan vast zit: voor de „buitengewoon frisse platen op het moeilijke terrein van het kinderrepertoire", zei de jury die de onderscheiding toekende.

Een welbekende situatie uit de charmante KRO-kinderserie Oebele: Willem Nijholt als Koen de Graaf en Wieteke van Dort als Aagje Ritsema presenteren meespelend met de kinderen van koor en ballet de dolle toestand in het gastvrije dorp, ergens en nergens in een heel gelukkig stuk Nederland. Nog een week geduld en ze zijn er weer: er komt deze winter avontuur genoeg in het televisiedorp dat nu een museum rijk is.
 


© Nieuwe Leidse Courant

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail