BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1969 Provinciale Zeeuwse Courant - Oebele gaat weer open

Vrijdag 3 oktober 1969

19691003ProvinciaalseZeeuwseCourant

De bewoners van Oebele zijn terug van vakantie. In hun dorp, waar steeds zoveel te beleven is, gonst het leven weer volop. Op zaterdag 4 oktober — en vanaf deze datum iedere vier weken — is de OOOH, de Oebeler Omroep voor Ontspanning Hoera, in de lucht. Er staan heel wat verrassingen te wachten: de school is gesloopt en in de plaats daarvan is verschenen het Oebeler Museum voor Lorren en Rariteiten. Paulus de postbode wordt beheerder van bet museum. Eveneens nieuw is een Oebelerpark, waarmee een eerste kennismaking.

Met de opening van het museum begint het nieuwe Oebele-seizoen: een seizoen dat heel wat beweging op de buis zal brengen. Zo zal in een bepaalde uitzending van Oebele een wildweststadje gemaakt worden; er komt een Oebele-festival als prettige tegenhanger van het Holland-festival; er komt bezoek van een circus; Oebele gaat de eerste Nederlandse jeugdsleewedstrijden organiseren in het Oebeler-sleestadion; in het theater gaan weer jonge muzikanten optreden — In de uitzending van 4 oktober is dat een jonge pianiste, die met Joop Stokkermans een speciaal voor twee vleugels geschreven compositie zal spelen; natuurlijk komen er beroemde gasten; natuurlijk wordt de post behandeld en even natuurlijk zullen de liedjes en verzoeken van de Oebele-fans besproken en als het even kan ingewilligd worden. Dit is nog maar een kleine greep uit de draaiboeken van regisseur Augustus Rozegeur, die met vaste hand de knoppen zal bedienen om de verrichtingen van alle solisten, zangers en danseressen zo goed mogelijk op de buis te brengen. Tenslotte nog dit: Oebele is een echt kinderprogramma, wat niet wil zeggen dat het voor vaders en moeders verboden is om te kijken.

In juli 1968 werd aan Bram van Erkel gevraagd om voor het seizoen ’68-‘69 een kinderprogramma te maken, dat op zaterdagmiddag zou worden uitgezonden en dat voornamelijk een amuserend karakter moest hebben. Hij kwam met het voorstel om een pleintje te creëren, dat zich zou bevinden in een klein plaatsje, dat hij ,Oebele’ noemde; een plaatsje waar kinderen graag zouden willen wonen. Op en rond het pleintje zou van alles gaan gebeuren, waarbij de kinderen 'n grote rol moesten spelen. Er zou een theatertje moeten zijn waar jonge artiesten konden optreden met een ,echt’ orkest; er moest een hotelletje komen voor logerende gastartiesten en beroemde personen: een school voor de behandeling van ,prettige’ — leerzame onderwerpen; een ruimte waar kinderen creatief bezig zouden kunnen zijn en een poort om Oebele binnen te kunnen komen. Het programma zou in elk geval twee vaste volwassen figuren kennen die samen met de kinderen veel zouden zingen. Het idee kreeg een enthousiast fiat van de programmaleiding en toen volgden gesprekken met tekstschrijver Harrie Geelen en componist Joop Stokkermans, die direct erg ,in’ waren. Zo ontstond binnen een paar weken de definitieve vorm van Oebele en zo begon een team te werken met als uitgangspunt: Maak een volwassen programma voor kinderen. De programmaleiding van de KRO had veel vertrouwen in de opzet en stelde ruime financiën en studiofaciliteiten beschikbaar.

Succes
De eerste uitzending was meteen een succes, dat regisseur Bram van Erkel en producer René Steven konden afmeten aan de vele reacties. Er kwamen verzoekjes om de teksten van de liedjes: verzoekjes om foto's met handtekeningen van de vaste figuren, Aagje Ritsema, Koen de Graaf, Paulus de Postbode en Augustus Rozegeur.

Er kwamen brieven met suggesties en verzoekjes, veel verzoekjes om een bezoek te mogen brengen aan Oebele. De stroom brieven hield aan en groeide bij iedere nieuwe uitzending. Oebele was in korte tijd een begrip geworden, dankzij de presentatie van Willem Nijholt en Wieteke van Dort; de verrichtingen van Herman Vinck en Ab Hofstee: het enthousiaste zingen en acteren van het koor van Henk van der Velde; het kinderballet van Olga Dzialiner en de inbreng van het Instituut voor doven uit St-Michielsgestel. De medewerking van gasten als Willeke Alberti, Lex Goudsmit, Johan Kaart, Kees Verkerk en Anton Geesink; de muziek van Joop Stokkermans en de teksten van Harrie Geelen, Bram van Erkel en anderen. Al heel gauw besloot Polydor's producer Peter Niewerf (en vaste gitarist in het Ontembaar Oorverdovend Oebeler Orkest) om de liedjes uit Oebele op een elpee te verzamelen. En dat dit een goede gedachte was, blijkt uit de toekenning van een Edison. 
 


© Provinciale Zeeuwse Courant

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail