BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1970 De Leidse Courant - Oebeler jongens en meisjes hielden 2e Kamer bezet

Maandag 26 oktober 1970

Uitzending op 28 november

(Van een onzer verslaggevers)

Leidse Courant 26 oktober 1970Terwijl onze ministers en Kamerleden nog prinsheerlijk op één oor lagen, bezette gisterochtend een groep kinderen de olijfgroene banken in de Tweede Kamer. De ongeveer vijftig jongens en meisjes, die in alle vroegte vanuit Amsterdam waren vertrokken, zeggen best een baantje in de politiek te willen hebben. Op 28 november zullen zij i het televisieprogramma Oebele duidelijk maken waarom. Dat programma is gewijd aan Kabouters, politiek en een alternatief Oebele, waarvoor gisteren in het parlementsgebouw een serie opnamens werden gemaakt. De jongens en meisjes behoorden tot het Oebelekoor.

Oebele Regisseur Bram van Erkel, bootste de standaardsituatie in de Tweede Kamer bijna natuurgetrouw na. Er waren ministers, een minister-president, een voorzitter, stenografen, journalisten en Kamerleden. Bram van Erkel koos als minister-president een blonde, blozende knaap met een hippe knalgele trui. Minister Marga Klompé werd een tenger meisje, met een eigenwijs brilletje en zijwaarts paardenstaartjes. Kamervoorzitter Van Thiel werd vertolkt door een brutaal jochie met bolle wangen. De junior-Kamerleden kregen opdracht, wederom, net echt, om de “hang-zit-steun-lig”-houding aan te nemen.

De geluidsinstallatie werd aangezet en de Tweede Kamer werd even een feesttent. De Oebelejongens en -meisjes waren de hoofdrolspelers, die na veelvuldig repeteren de camera haalden. Amusante taferelen volgden. Tot laat in de middag duurden de opnamen voort, die afgerond werden met een buitenscene op het Binnenhof. Al deze zondagsarbeid voor nog geen vijf minuten uitzending.


© Leidse Courant

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail