BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1970 De Leidse Courant - P(a)rijswinnaartjes KLM-jubileum met Oebele “in een wippie door de wolken”

Maandag 16 maart 1970

Dagje uit om koud van te worden

De Leidse Courant 16 maart 1970Twee weken mag dan te kort heten als je Parijs wilt zien, één uur op de Eiffeltoren bij twee graden Celsius en een snijkoude wind is meer dan zat. Dit kunnen althans een kleine tweehonderd kinderen getuigen die zaterdag hun prijs in een tekenwedstrijd bij vijftig jaar luchtvaart in Nederland in ontvangst hebben genomen: één dag Parijs. “Waarom zijn jullie gisteren niet gekomen, toen was het zo lekker”, zei de paarsgeneusde Parijzenaar die aan de voet van de toren pogingen deed met soepele bewegingen de stapel van tweehonderd toegangskaartjes kwijt te raken. Hij had allang begrepen dat het geen zin zou hebben de bocht omhoog af te raden; de kinderen waren er voor uit Holland gekomen. Zijn loopbaan in het hartje van Parijs is al net zo lang als de toren hoog is, maar toch: Het speelt hem werkelijk.

Zijn verdriet was aandoenlijk, maar overbodig. Want anderen wisten allang: hoe kun je bang zijn voor teleurstelling als je tweehonderd kinderen waarvan er een paar ooit hebben gevlogen in een super DC-8 van de KLM (de extra lange “Jan van Riebeeck”) zet, extra bemanning inzet om een eerste klas verzorging zeker te maken en ook nog probeert ze iets van Parijs te laten zien. Dat kan gewoon niet misgaan. En dat is het ook niet gegaan.
Dan mag je in nauwelijks een halve dag geen geweldig programma kunnen afwerken, het geeft allemaal niets. Er mag zelfs nog wat misgaan ook. Le Bourget, de luchthaven, waar bussen klaar stonden om de kinderen op te vangen, zat dicht van mist. Als razenden moesten ze naar Orly, waar alles wel in orde was. Een rondvaart over de Seine ging niet door: het water stond ver op de kaden en onder de brugbogen.

In een wippie
De vliegreis, dáár ging het toch eigenlijk om. En die was al bijzonder genoeg, niet weinig dankzij het speciale gezelschap dat meereisde, een compleet KRO-Oebeleteam, met Willem Nijholt, Wieteke van Dort (Aagje Ritsema) en postbode Ab Hofstee, ook meegekomen om voor de uitzending van aanstaande zaterdag twee liedjes over de KLM-jeugdvlucht in beeld te krijgen. “In een wippie” was zo’n liedje, gefilmd, gezongen en meegezongen in het vliegtuig.
“In een wippie kun je wezen waar je wil”, ging het liedje, “In een wippie door de wolken, hup van Holland naar Brazil”. Nog voordat de rol cellulose op was zat het vliegtuig boven Parijs.
Vanaf Orly - waar de KLM-reus tot stilstand kwam vlakbij zijn sinds kort allergrootste broer: de Boeing 747 van de PANAM - ging de rit regelrecht naar de Eiffeltoren, waar een prima lunch - op z’n Frans - klaar stond. De kou, voordat de bus weer voorreed duurde er minutenlang, niet meer dan dat. Alleen de Oebele-medewerkers, filmploegen, acteurs en kinderen bleven achter voor het tweede liedje: zonnig van tekst, versteend in de uitvoering. Ab Hofstee: “Zonder die paar cognacjes was ik er niet gezond vanaf gekomen”.

Roerend weerzien
Het maken van een groepsfoto met de hele Eiffeltoren in beeld was ook al snel gebeurd; ook beneden was het per slot van rekening niet warm. De rondrit door het drukke Parijs die er op volgde werd veel meer. De gang naar het hoogtepunt, de vliegreis terug. In de bus al begon eigenlijk dat hoogtepunt: het moment waarop de vele kinderen uit bijna evenveel windstreken aan elkaar gewend waren. Toen bleek dat ze er allemaal waren: de brutalen, de schreeuwers, de zingers, de bedeesden en de - zeer enkele - zieken. Die rit naar het vliegtuig was geweldig, maar niet omdat ze door Parijs ging. En de vlucht eigenlijk ook, omdat die naar Schiphol ging waar een weerzien als na jaren stond te wachten. Sommige waren al vijftien uur daarvoor van huis gegaan.
Zei de KLM bij aankomst: “Het was geweldig. De derde keer een goodwilltrip als deze georganiseerd. En alle keren geen enkel kind op het appel ’s morgens ontbroken. En ’s avonds ook niet”.
Onder die kinderen bevonden zich Mieke van Bruchem uit Sassenheim, Kee Gerretse uit Leiderdorp, Bart Kasteleyn, Niek Liebert en Rob van Oosterom uit Leiden, Roel van Kooten en Piet Rimmelzwaan uit Leidschendam en Connie Teunisse uit Wassenaar.
 


© De Leidse Courant

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail