BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1970 De Telegraaf - KRO-regisseur Bram van Erkel: "Oebele" gaat volgend seizoen verdwijnen

Woensdag 18 oktober 1970

Van onze radio- en t.v.-redactie

De Telegraaf 18 november 1970Het KRO-kinderprogramma "Oebele" Is niet alleen hupsakee en hupfalderiere maar ook nog geweldig populair. In de boekhandel is het Groot Oebeleboek verkrijgbaar, er zijn Oebele-grammofoonplaten en nu is er ook een kleuterschool met de alles onthullende naam … "Oebele"! Vanmiddag toont de KRO in vijftien minuten de opening van de kleuterschool in Oss.

Heeft KRO-regisseur Bram van Erkel ooit beseft wat hij zou gaan ontketenen, toen hij met zijn idee voor het kinderdorp Oebele naar tekstschrijver Harry Geelen ging.
"Het is nu ongeveer drie jaar geleden toen ik het idee voor die kinderserie kreeg", zegt regisseur Bram van Erkel. "Toen vroeg de KRO mij een kinderuitzending te maken die showachtig maar vooral gezellig moest zijn. Ik kwam op het idee van een dorpje dat alleen voor kinderen zou zijn."
Toen de ideeën door samenwerking met tekstschrijver Joop Stokkermans iets steviger begonnen te worden, vroeg Bram van Erkel twee presentatoren voor het programma. "Die twee volwassenen waren nodig om het programma te dragen," vervolgt de achtendertigjarige oud-AVRO-regisseur. "Kinderen kunnen dat nog niet op die leeftijd." Wat opzet betreft blijkt Oebele toch niet zoveel af te wijken van de jeugdprogramma's uit verleden en heden.

Desondanks is dat niet te rijmen met de populariteit. "Die enorme bekendheid is gekomen omdat het een uitzending is met een goede sfeer. Toch is het geen kinderachtig programma. Muzikaal staat het stevig in zijn schoenen, geen pianootje en triangeltje als begeleiding maar een normaal orkest. En dan die verhalen … die hebben allemaal een wortel in de actualiteit!"
Oebele van nu is toch enigszins anders dan het Oebele van drie jaar geleden. Eerst was het een magazine-achtig programma met onderdelen die het doorbraken, nu is het een meer afgerond geheel. Een eenheid die slechts af en toe wordt onderbroken door een belangrijke gebeurtenis in de kinderwereld. Het volgende seizoen krijgt Oebele een nog grotere "wijziging". Oebele wordt dan opgeheven. Het is dan afgelopen met Oebele!
"Niet omdat het programma in kwaliteit achteruit zou gaan", vertelt Van Erkel. "Beslist niet. Oók niet omdat het ons zou gaan vervelen. De enige reden is te voorkomen dat het een routineprogramma voor ons gaat worden. Dat het sleur wordt. Het idee er mee te stoppen is helemaal van mij afkomstig. De anderen zouden er nog graag mee doorgaan."
Vele duizenden kinderen zullen dit einde van hun favoriete uitzending betreuren. Maar wie weet is er kans dat Oebele eens terugkeert ... "Als het weer terug zou komen wordt het een soort herhaling. Er is dan een ander publiek en zelf heb je ook een wijziging ondergaan. ledereen staat er dan anders tegenover. Dan wordt het krampachtig. Dus voor een terugkeer ben ik niet zo ..."
Bram van Erkel heeft al enkele ideeën voor een nieuw jeugdprogramma dat "Oebele" moet gaan vervangen. "Die ideeën zijn in een nog zo vroeg stadium dat ik er nog niets over kan zeggen. Er kan nog van alles gebeuren." Er kan inderdaad nog van alles gebeuren en wie weet bedenkt KRO-regisseur Bram van Erkel zich nog wel. Misschien komt hij terug op zijn voornemen "Oebele" na dit seizoen te laten verdwijnen…

 


© De Telegraaf

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail