BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1970 De Tijd - Groot Oebele Omniboek voor hubsakee-kinderen

Maandag 2 november 1970

Uitgave naar kinderserie KRO

S.P.

De Tijd 2 november 1970"Blabla, blablaba blabla, blablablabla blabla babbel. Blabla blablabla blab. Blabla blablablablablablablab blab blabla blablablabla blaa". Dit is een verkorte weergave van een voorwoord. Een voorwoord dat u zult herkennen, omdat het in vele boeken zij het in andere spelling (hupsakee) is terug te vinden. Echter, dit is het voorwoord van burgemeester Aug. Rozegeur van Oebele en Omstreken, die zich bereid toonde het zijne bij te dragen tot het Groot Oebele Omniboek één.
Oebele is een stadje, dat niet eerder bekendheid verkreeg dan door een kindertelevisieserie bij de KRO. Het bestond al eerder in het brein van schrijver Harrie Geelen, regisseur Bram van Erkel en illustrator-filmtekenaar Imme Dros. Oebele, zoals de kaart (terug te vinden in het Oebele boek) aangeeft, ligt in het graafschap Oebele aan de rivier de Oebele in de buurt van Brammerdam. Het kent het bekende Gebouw voor Kunsten, Truukjes en Wetenschappen, 't Fatsoensrak en de Oebelerplassen.

Het eerste Groot Oebele Omnibus boek bevat een schat (perompompom) aan tekeningen, foto's, liedjes uit de diverse afleveringen van de populaire televisieserie. We noemen het toverlied, het zeemanslied en het lied van de voetbalclub Hiep hol hiep hoi. En dan staan er vele verhalen in over de kinderen (want daar is Oebele nou eenmaal bekend om) uit het bekende Oehuis. Er zijn heel wat schatten in Oebele, maar wel geheime. Ook die staan opgetekend in de kronieken van het Oebele-Omnibusboek.
Het Oebele-boek is precies en heel handig uitgegeven voor Sinterklaastijd. En over Sinterklaas staat toevallig ook een verhaal in het boek. Maartje Piek ligt in haar bedje nog te piekeren of ze de Sint een rode laktas of een leren tas zal vragen. Maar lak is toch mooier. Tijdens dat piekeren hoort ze een stem om hulp roepen en als ze op onderzoek uitgaat, blijkt het Sinterklaas te zijn die aan de wiek van de molen hangt en er niet af kan. Maartje komt dan op het idee om de matrassen-voor-onverwachte-logés te pakken en onder de wieken te leggen.

De Sint kan zich nu laten vallen, want "Alles Is beter dan hangen" vindt hij wijs. De Sint valt, maar hij blijft ongedeerd dank zij Maartje Piek en als Maartje later met haar rode laktas op school Sint op bezoek krijgt ontvangt ze een knipoog. "Die Sinterklaas", zegt Maartje dan tegen haar vriendin, "Is zó'n vent." Dat Is dan maar één verhaal uit het Oebele boek, leuk geïllustreerd, fraaie Nederlandse stijl met Oebele-accent, fraaie opmaak en geslaagde druk, fris van opzet (kortom gegarandeerd hupsakee). Echt een boek om te vragen met Sinterklaas. - S. P.

(Het Groot oogverblindend Oebeler Omnibusboek, uitg. Van Holkema & Warendorff Bussum, 1970, 96 grote pagina's, 5,90 Boem (3x).

 


© De Tijd

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail