BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1970 Leidsch Dagblad - KRO-regisseur Bram van Erkel: ‘Oebele is en blijft 'n kinderprogramma’

Zaterdag 3 oktober 1970

Leidsch Dagblad 3 oktober 1970

Een derde jaargang “Oebele”, waarmee vanmiddag via Nederland I (16.55 uur) wordt begonnen, staat weer voor de deur. “Een laatste seizoen, naar alle waarschijnlijkheid”, laat Oebele-regisseur Bram van Erkel weten. Ook al is “Oebele” nog steeds “hupsakee” en “hup falderie”, eens moet er worden gestopt.

Voorlopig staan bij de KRO nog acht afleveringen van de Oebeler Omroep voor Ontspanning geprogrammeerd, daarna is de koek op. Wegens gebrek aan belangstelling zal “Oebele” beslist niet moeten verdwijnen. Een onderzoek van de NOS heeft onlangs uitgewezen dat het jeugdprogramma “Oebele” zeer gewaardeerd wordt door alle leeftijdsgroepen. Stapels brieven na een Oebele-uitzending leveren eveneens het bewijs, dat de KRO in het bezit is van een niet te onderschatten parade-paardje. Over een verdwijning van “Oebele” lijkt dus voorlopig het laatste woord nog niet gevallen te zijn.

KRO-regisseur Bram van Erkel, 38 jaar, over het eventueel afscheid: “Het afgelopen Oebele-seizoen was erg sterk. Het gaat lekker met het programma. We zitten aan een bepaalde top en dan moet je eens kunnen stoppen. Ook situaties raken op een gegeven ogenblik uitgeput”.

Twee jaar geleden vroeg de KRO aan Van Erkel, ex-AVRO- en reclameman, een kinderprogramma te maken. De grondidee, een georganiseerde chaos, waarin kinderen zichzelf zijn, kreeg hij van KRO-er Wim Quint. Van Erkel kwam met het voorstel een pleintje te creëren, dat zich zou bevinden in een plaatsje, genoemd Oebele. Het idee werd destijds enthousiast ontvangen. Alleen de situatie rondom het pleintje lijkt na twee jaar te zijn uitgediept.

“Locaties worden nu aantrekkelijker. De eerste nieuwe aflevering komt echter nog helemaal vanuit de studio. Oebele krijgt bezoek van een uitgever (Dries Krijn) en schrijver (Ben Hulsman). Deze doen stof op voor het Oebele-boek dat in de maak is. Daarom worden in deze eerste Oebele veel oude hoogtepunten, op ampex herhaald. De volgende aflevering speelt zich echter voor een groot deel af op een boot. Het wordt een misdaadgeschiedenis met Maxim Hamel als gastschurk”. Nog een realiteit in Oebele: er komt een uitzending over een alternatieve “Oebele”.

Op welke leeftijdsgroep mikt regisseur Van Erkel met zijn programma, dat zowel door jong en oud met evenveel plezier wordt bekeken?
“Het is en blijft opgezet voor kinderen rond de tien jaar. Jongere kinderen zullen een heleboel van het geheel over het hoofd zien. Ook al kijken de ouderen met evenveel plezier mee, het blijft een kinderprogramma. We moeten niet over kinderen heenschrijven”.

Koen is in
Hoe luidt voor Bram van Erkel de Oebele-formule?
“Voor het programma maak je gebruik van elementen en onderwerpen, waarvan je weet of ten stelligste vermoedt, dat kinderen die leuk vinden. Daarbij verpak je het geheel in een sfeertje, dat aansteekt. Harry Geelen (tekstschrijver) heeft fijne ideetjes, die hij op een geweldige manier uitwerkt. Componist Joop Stokkermans zorgt eveneens voor goed werk en de vaste kern - Willem Nijholt, Wieteke van Dort, Marjan Berk, Herman Vinck en Ab Hofstee - doet nog steeds met een enorme dosis enthousiasme mee. Willem Nijholt bijvoorbeeld, die bij Sonneveld gaat werken en daarom niet meer zo veelvuldig aan de uitzending mee kan doen, ondervindt echt niet alleen plezier van zijn rol als Koen. Overal wordt hij aangesproken met Koen. Men bombardeerde hem in deze creatie tot een idool, terwijl hij op andere terreinen ook fijn bezig is. Hij ontvangt na een uitzending stapels brieven. Niet alleen van kinderen, maar ook van rijpere vrouwen”.

Ook Eddy Treytel, Feijenoord-keeper, heeft aan den lijve ondervonden, welke invloed een uitzending als “Oebele” kan hebben. Tijdens een voetbalwedstrijd tussen FC Oebele en Feijenoord, werd hij door drie vrouwelijke Oebelers verleidt met een snoepje. Het gevolg hiervan was een doelpunt voor FC Oebele. Wekenlang klonk tijdens de voor Feijenoord te spelen serieuze wedstrijden “Eddy, wil je ’n snoepje” vanaf de tribunes.

Sterallures
“Oebele” is een programma voor en door kinderen. Hoe ziet Van Erkel de inbreng van deze jonge medewerkers?
“Kijk, in zo’n uitzending schuilt natuurlijk het gevaar, dat je te veel gebruik maakt van de kinderen, die er uitschieten. Daarvoor moet je natuurlijk uitkijken, je mag geen sterallures kweken. Meestal blijken de minder op de voorgrond tredende kinderen het net zo goed te kunnen. Het gekke is, dat je kinderen een hoop moet afleren. Ze hebben vaak stereotiepe maniertjes van toneelspelen. Die zitten er dan ook goed ingeramd. Moeder thuis, de school en kindervoorstellingen zijn daar meestal de schuldigen van. Ze willen vaak enorm overdreven gaan praten in ’t programma. Dat moet je dan echt wel even recht zetten”.

Het kinderkoor van Henk van der Velde en het kinderballet van Olga Dzialiner, echtgenote van Bram van Erkel, vormen de vaste kinderkern in “Oebele”. In elke uitzending zitten echter ook mini-gasten. het bezoeken van “Oebele” is voor vele jeugdige kijkertjes een vurige wens. Bram van Erkel houdt er rekening mee en maakt voor elke aflevering wel enkele plaatsen vrij voor fervente briefschrijvers.
Graag geziene gasten zijn ook de kinderen van het instituut voor doven uit St.-Michielsgestel, die in “Oebele” veel creatief werk (tekeningen en decoraties) verrichten.


© Leidsch Dagblad

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail