BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 Algemeen Dagblad - “Zo’n afscheid, dat pakt je wel even”

Vrijdag 24 december 1971

Regisseur Bram van Erkel over Oebele

Van een onzer verslaggevers

Algemeen Dagblad 24 december 1971Oebele, een van de beste televisieprogramma’s voor kinderen, is niet meer. Op Eerste Kerstdag zendt de KRO ’s middags de laatste aflevering uit. Daarna is het voorbij. Oebele is niet meer “hupsakee”.

Drie en een half seizoen lang hebben Koen en Aagje en Paulus en alle andere bewoners en bezoekers van het kleinste pleintje “ergens in Nederland” miljoenen volwassenen en kinderen prettig bezig gehouden. Maar de een-en-dertigste aflevering - morgenmiddag - betekent een afscheid voor eeuwig.

VOORKOMEN
Dat is jammer. Maar oorzaken van buitenaf hebben het einde van Oebele bespoedigd. Regisseur Bram van Erkel zegt daarover: “Willem Nijholt, die onnavolgbaar Koen speelde, wilde niet meer. Wieteke van Dort en Marjan Berk - in de serie Aagje en Geesje - zijn allebei in verwachting. Wat moet je dan? Daar komt nog bij dat, als je het al zo lang doet, het gevaar bestaat dat de spankracht eruit gaat. En dat hebben we ook willen voorkomen.”
Bram van Erkel zegt het vrij nuchter, maar in zijn stem klinkt toch iets van weemoed door. Is hij ook weemoedig?

TRANEN
Hij zegt: “Ach, we sluiten de laatste aflevering met een leuk liedje. Het heet “Dag, Oebele”.* Toen we het hoorden, waren er tranen alom. Zoiets doet je toch wel wat. Nee, zelf heb ik niet gehuild, maar zoals ik al zei, het pakt je wel even.”
Dat Oebele altijd erg populair - en ook erg goed - is geweest is de afgelopen drie en een half jaar meermalen gebleken. De kijkdichtheid bedroeg altijd tussen de 40 en 45. Dat wil zeggen dat er gemiddeld vier miljoen mensen keken.

EDISON
Daarbij zijn dan nog niet eens de kinderen geteld. Bovendien kreeg Oebele twee jaar geleden een Edison, verscheen er een boek over de Oebeler avonturen en werden er al vier langspeelplaten met liedjes uit Oebele op de markt gebracht. De vijfde en laatste elpee verschijnt postuum: op maandag 3 januari 1972.**

Hoe bereik je zo’n succes?
Bram van Erkel heeft er wel een verklaring voor. Hij zegt: “Het was altijd zo’n lekker gewoon programma. Er werd niet nadrukkelijk of expres leuk in gedaan. Het ging gewoon. En dat is het bezwaar dat veel andere kinderprogramma’s hebben: dat, wat er in gebeurt, eigenlijk niet echt gebeurd kan zijn.”

KERMIS
De leukste afleveringen van alle 31 vond Bram van Erkel zelf de Wild West-Oebele en die waarin het Oebele-elftal tegen Feijenoord speelde. Maar ook in de aflevering van morgen heeft hij weer heel zijn ziel en zaligheid gelegd. Dan gaat het om een kermis in Oebele, waarvoor zelfs opnamen zijn gemaakt in de oude stoomcarrousel in het pretpark “De Efteling” in Kaatsheuvel.
En met die carrousel draait Oebele voorgoed van het scherm. Maar niet uit de herinnering van de Oebele-fans. Want die zullen ongetwijfeld blijven zingen: “Oebele was hupsakee”.

* Dit liedje was uiteindelijk niet de uitzending te horen, het zat eerder in deel 27.
** De vijfde langspeelplaat is helaas nooit uitgebracht.


© Algemeen Dagblad

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail