BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 Brabants Dagblad - Laatste Oebele

Vrijdag 24 december 1971

Brabants Dagblad 24 december 1971KRO's Oebele, het jeugdprogramma dat zo heerlijk hupsakee was en een bijna even grote topper als Swiebertje, komt 1e kerstdag definitief voor de laatste keer op het scherm. Dan is het uit. Het is wel een splinternieuwe Oebele, deze laatste. De vorige echte dateert van zaterdag 15 mei. Sindsdien zijn er alleen hoogtepunten herhaald.

Er zijn verschillende redenen voor het verdwijnen van Oebele. Op de eerste plaats is dat het bedanken van Willem Nijholt, Koen, de hoofdpersoon, die tot de ontdekking kwam dat hij dreigde het slachtoffer van Oebele te worden. Hij kreeg weinig volwassen rollen meer, hij vreesde zijn leven lang Koen te blijven, net als Joop Doderer Swiebertje is, ook al speelt hij Shakespeare, Vondel, Hitler of een oud wijf. “Een gerechtvaardige angst,” meent Bram van Erkel, regisseur van Oebele. “Toen hij bij Wim Sonneveld in de show begon, werd er alleen maar Koen Koen geroepen. Hij heeft een geheim telefoonnummer moeten nemen, kreeg stapels liefdesbrieven en ga zo maar door.” Willem Nijholt doet in de laatste Oebele dan ook niet mee.

Toch wilden producer René Sleven en Bram van Erkel met Oebele doorgaan volgend jaar. Zelfs nog toen bleek dat Wieteke van Dort (Aagje) en Geesje Marjan Berk in verwachting waren. “We hadden deze omstandigheden best in kunnen passen,” vertelt Bram van Erkel. “Tenslotte is ... Geesje in onze laatste uitzending in mei getrouwd met Paulus de postbode. En ze verwacht d'r baby in februari: wat wil je nog meer? Maar we zouden natuurlijk toch in de knoei komen. Er moest eens een Oebele komen zonder Geesje, Aagje en Koen, en dat – dachten we – konden we niet doen. Bovendien: na drie seizoenen is de prik er een beetje uit.”

En deze samenloop van omstandigheden betekende het einde van Oebele. Uiteraard komt er een nieuwe serie: “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?”, een vervolg eigenlijk op de beroemde legende van de Rattenvanger. Toen deze Hamelen (Hameln, een stadje bij Hannover) van een rattenplaag verlost had, maar van de hondse burgervader geen centen kreeg, lokte hij de kinderen van Hamelen door zijn letterlijk meeslepende fluitspel mee de stad uit, en verdween met hen in een berg. Voorgoed.
De KRO-serie – evenals Oebele geschreven door Harry Geelen – begint op het moment dat de rotswand zich sluit. De kinderen komen de wonderlijkste dingen tegen tijdens hun dooltochten op weg naar de uitgang.

Het is overigens geen gruwelijke, maar een sprookjesachtige wereld daar achter de rotswand. De kinderen worden vergezeld door een paar volwassenen die nog net op het nippertje de berg konden binnenglippen. (Een van hen is vermoedelijk Rob de Nijs). Hamelen is bedoeld voor jongere kinderen dan Oebele, ongeveer 6-9 jaar. De hoogste klassen hebben nu hun quiz “Klassewerk”. De muziek is weer van Joop Stokkermans, de regie krijgt Nico Hiltrop. Het koor van Oebele gaat mee de berg in: in nachtponnetjes.
De laatste Oebele, opgenomen o.m. in het Doveninstituut in Sint-Michielsgestel en in De Efteling, speelt op de kermis. Er ontstaat lichte paniek als blijkt dat een gedeelte van de opbrengst van de kermis (bestemd voor het Leger des Heils) gestolen is. Augustus Rozegeur verdenkt een zekere Udo, een ongure spullenbaas die in een tentje staat met zuurstokken, suikerbollen en ballonnen en ook nog kan goochelen. Udo wordt gespeeld door Martin Brozius. 


© Brabants Dagblad

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail