BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 De Gelderlander - Oebele is nooit meer hupsakee

Donderdag 2 december 1971

(Van een onzer verslaggevers)

De Gelderlander 2 december 1971“Heel wat kinderen hebben tranen van diepe droefenis gelaten, toen zij hoorden dat definitief het doek zou vallen over hun eigen televisie-dorpje Oebele”, zegt Henk van der Velde, leider van het Oebelekoor dat drieënhalf jaar lang de kern is geweest van een volwassen kinderprogramma. Gisteren werden in de Efteling te Kaatsheuvel opnamen gemaakt voor de afscheidsshow die eerste Kerstdag uitgezonden wordt. Het plaatselijke parochiekoor De Berndijkertjes was opgetrommeld om te assisteren bij het maken van een filmpje rond de speciaal voor deze gelegenheid weer opgebouwde stoomcarrousel. Een ochtend lang werd onbruikbaar celluloid volgeschoten, omdat de spelertjes het steeds weer niet laten konden “dag papa en mamma” te roepen en naar de camera te zwaaien. Maar na dertig keer proberen stond het er dan toch op.
“Reldeldelderel, op een ouwe stoomcarrousel”, klonk het uit de na negenentwintig keer nog altijd lachende kindermonden. Geen droefheid in Kaatsheuvel, wel een beetje melancholie bij regisseur Bram van Erkel: “Het is een fraaie tijd geweest. Nooit eerder had ik een programma met zoveel plezier gemaakt. En omdat dat plezier ook op de buis overkwam heeft Oebele zo’n succes gehad. De spontaniteit van de kinderen zelf heeft voor de grote kijkdichtheid, de fanmail, de hoge verkoopcijfers van Oebele-platen en -boek borg gestaan. (in januari komt de vijfde en laatste lp uit)*. Maar ja, je moet nergens te lang mee doorgaan. Jammer? Vraag het aan de kinderen zelf”, zegt Ome Bram.

Negenjarige Gert-Jan lacht een beetje onbegrijpend op de vraag waarom Oebele gaat verdwijnen. “Tante Aagje mag geloof ik niet meer meedoen van de dokter”, zegt hij. Uit een paar praatjes met andere deelnemers blijkt dat het toch eigenlijk “de grote mensen” zijn die schuld hebben aan de ondergang van Oebele. Willem Nijholt (Koen) verliet al eerder de groep (“Ik moest loskomen van dat eenzijdige image”) en Wieteke van Dort en Marjan Berk mogen inderdaad niet meer van de dokter meedoen, zij zijn beide in verregaande staat van blijde verwachting.

Oebele zal niet uitgewuifd worden met grote klaagzangen. Het wordt een vrolijke kermisachtige uitsmijter met als speciale kermisklant Martin Brozius. Allen het afscheidslied zal plechtig en droevig klinken.** “Vaarwel ons Oebele, Oebele parompampa, we gaan weg uit Oebele, vraag niet waarom, maar ga”.

* Er is nooit een vijfde lp uitgebracht - red.
** Dit lied zat niet in de uitzending - red.
 


© De Gelderlander

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail