BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 De Volkskrant - Leger des Heils staat centraal in Oebele

Vrijdag 24 december 1971

Laatste aflevering succesrijke serie

De Volkskrant 24 december 1971Voor de 31ste en tevens allerlaatste keer is Eerste Kerstdag het kindertelevisieprogramma Oebele te zien. Drie zwangerschappen zijn er de oorzaak van dat de KRO de serie moet beëindigen. Marjan Berk (Geesje) krijgt een baby en ook Wieteke van Dort, Aagje in de serie, en balletleidster Dzialiner zijn in verwachting.

Hier komt bij dat Willem Nijholt zijn medewerking heeft opgezegd, omdat het hem begon te vervelen steeds meer als de personificatie van Koen uit Oebele te worden gezien. De medewerkers op vier sleutelposten laten het dus afweten. De KRO besloot daarom er helemaal mee op te houden en iets nieuws te beginnen.

Dat wordt de serie “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen”, een verhaal dat begint op het moment dat de rattenvanger van Hamelen met de kinderen uit dat dorp in een rotswand verdwijnt. In deze uitzendingen, die eind januari beginnen, zijn weer een paar oude Oebele-figuren terug te vinden, zoals Rob de Nijs, Ab Hofstee en Martin Brozius.
Oebele had misschien gered kunnen worden als de drie hoofdrolspelers door andere acteurs waren vervangen. “Daar hebben we wel aan gedacht,”zegt producer Rene Sleven, “maar we hebben er vanaf gezien omdat het zeker in een kinderprogramma niet geoorloofd is plotseling een andere speler in dezelfde rol te plaatsen. Een volwassene begrijpt dat, maar voor een kind is dat onmogelijk.”
Een andere overweging om met Oebel te stoppen was, dat na drie jaar de spankracht eruit was en het programma steeds meer een routinekwestie werd. De laatste overweging is, aldus Rene Sleven, “dat het beter is op een hoogtepunt te stoppen dan op het moment dat de kijkers beginnen te schrijven dat het programma moet opdonderen.”
Het succes van Oebele bleek onder meer uit hoge kijkcijfers, veel correspondentie van kinderen en de soepele verkoop van vier langspeelplaten; de vijfde is op komst.* De waardering voor de samenstellers van het programma werd uitgedrukt in een Edison.

Herkenbaar
De formule van Oebele is volgens Sleven “dat we een voor kinderen herkenbare wereld maken. We kiezen bewust in elke uitzending een onderwerp, waarover thuis ook wordt gesproken. Deze keer is het het Leger des Heils, we hebben ook de milieuverontreiniging gehad. Voor de rest liggen de teksten goed in de bek en is de muziek eigentijds”.
Muziekschrijver Joop Stokkermans: “We maken een hedendaags geluid. Geen flauwekul met trompetjes en celesta’s om de tere kinderziel te sparen, we doen er gewoon de sound van vandaag in. Toen we daarmee drie jaar geleden in de eerste uitzending begonnen, is het als een bom ingeslagen. Er waren ook wel twijfels hier en daar. Maar ik vind dat het mag. Als kinderen tussen vijf en twaalf jaar de top 40 uit hun hoofd kennen, moeten wij daarmee als programmamakers rekening houden.”
Joop Stokkermans gaat in de nieuwe serie een stapje verder door elektronische grapjes te maken. Hij neemt daarvoor een synthesizer waarmee hij het geluid van orthodoxe muziekinstrumenten kan ombouwen. “Bij de rattenvanger staat de fluit centraal en juist daaraan wil ik een heel bijzondere sound meegeven.”

Zonder Nijholt
Inmiddels zijn deze week in de Hilversumse studio’s de laatste opnamen gemaakt voor Oebele met bijna de hele “cast”, behalve Willem Nijholt. Hij heeft zijn ontslag bij de KRO gemotiveerd met de opmerking dat hij zich nergens kan vertonen zonder dat het publiek “Welkom in Oebele” begint te zingen.
Sleven: “Gelijk heeft hij om er helemaal uit te stappen. Medewerking aan een populaire kinderserie kan gevaarlijk zijn voor een acteur, omdat het publiek hem in een andere rol niet meer aanvaardt. Dat is te zien aan Joop Doderer die onderhand de personificatie geworden is van Swiebertje. Het is heel moeilijk daar onderuit te komen”.

Een scène uit de laatste aflevering van Oebele, waarin het Leger des Heils centraal staat. Bij de kerstboom zit in het midden Wieteke van Dort (Aagje) met naast haar Rob de Nijs, die in het nieuwe kinderprogramma van de KRO terugkeert.

* Het vijfde album is helaas nooit verschenen.

 


© De Volkskrant

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail