BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 Echo van het Zuiden - Kaatsheuvelse jeugd speelt figurantenrol in “Oebele”

Donderdag 2 december 1971

Opnamen in carrousel van de Efteling

(Van een onzer verslaggevers)

Echo van het Zuiden 2 december 1971Veertig kinderen van het kinderzangkoor van de parochie Berndijk in Kaatsheuvel hebben gisteren waarschijnlijk “de rol van hun leven” gespeeld. Zij waren door de KRO-televisie uitgenodigd om als figurant op te treden bij de opnamen van het kinderprogramma “Oebele” in natuurpark “De Efteling”, dat op Eerste Kerstdag voor de laatste keer wordt uitgezonden.

De kinderen uit de Berndijk moesten aanvankelijk nog wennen aan hun rollen maar al spoedig kon na enkele keren “droog trainen” met de echte opnamen begonnen worden. De kinderen kregen er zelfs plezier in op de oude stoomcarrousel in de Efteling. De huldiging van Sint Nicolaas op school die zij door de opnamen moesten missen werd geheel vergeten. Per slot van rekening is het veel leuker om een keer op televisie te verschijnen zo dachten de kinderen. Regisseur Bram van Erkel promoveerde de kinderen allemaal tot kleine toneeltalenten die samen met wat meer ervaren Wieteke van Dort (Aagje) en Rob de Nijs op konden treden. Ook het liedje over een oude stoomcarrousel van Joop Stokkermans zat er bij de leden van het zangkoor snel in. Toch namen de opnamen voor de figuranten nog de gehele ochtend in beslag. Des middags kwamen de andere Oebele-figuren en het Oebelekoor naar Kaatsheuvel om de opnamen in het Carrouselpaleis dat speciaal voor deze gelegenheid weer was opgebouwd, af te ronden.

De laatste Oebele speelt zich af op een kermis. Naast opnamen in de carrousel zijn ook opnamen gemaakt in St. Michielsgestel waar de kinderen van het Instituut voor Doven een spooktent in elkaar hadden gezet. De hoofdrol op de kermis is toebedeeld aan Martin Ambrosius,* verkoper van allerlei pretartikelen, die er van wordt verdacht de dagopbrengst van de kermis te hebben ontvreemd. Deze opbrengst komt ten goede aan het Leger des Heils dat ook in enkele scènes van het programma voorkomt. Het raadsel rond het verdwijnen van het geld wordt in ieder geval opgelost, hoe dat gaat gebeuren kan iedereen zien op Eerste Kerstdag tussen vier en vijf uur ’s middags.

Na drie-en-een-half seizoen met in totaal 31 Oebele-uitzendingen gaat een van de betere kinderprogramma’s verdwijnen. Bram van Erkel is als regisseur niet teleurgesteld, integendeel hij vindt ’t juist dat het programma nu wordt beëindigd om te voorkomen dat de spankracht en de idee eruit gaat. Oebele heeft volgens hem het meest aangeslagen door het ontbreken van opgesmukte toestanden en het kiezen van onderwerpen die in het gewone leven ook voor kunnen komen. “Het was een fijn gewoon programma” zegt de regisseur die reeds een opdracht heeft voor de regie van “Een citroentje met suiker”. De KRO start in 1972 met een nieuw kinderprogramma “Kunt u mij de weg naar Hameln vertellen”, een vervolg op de legende van de rattenvanger van Hameln. In dit kinderprogramma dat geregisseerd wordt door Nico Hiltrop spelen weer een aantal Oebelemedewerkers mee. Ook het kinderkoor van Harrie van der Velden,** zal in de nieuwe uitzendingen optreden. Voor diegenen die Oebele niet kunnen en willen vergeten vanaf 3 januari [is er] de gelegenheid de vijfde Oebele-elpee te verkrijgen waarop de nummers van enkele uitzendingen.***

* Dit moet Martin Brozius zijn, die Udo Treurniet speelde - red.
** Dit moet het kinderkoor van Henk van der Velde zijn - red.
*** De vijfde langspeelplaat is helaas nooit uitgebracht - red
.
 


© Echo van het Zuiden

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail