BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 Het Parool - Oebele blijft al drie jaar sterke topper in jeugdland

Zaterdag 20 maart 1971

Er worden grote zaken in aangepakt

Van onze radio-tv-redactie

Het Parool 20 maart 1971Oebele is hupsakee!!! Nu al voor het derde seizoen. Vijfentwintig uitzendingen lang. Want, - misschien is het iemand ontgaan - vanmiddag wordt voor de vijfentwintigste keer vanaf het plein in Oebele een uitzending voor alle Oebelers en niet-Oebelers verzorgd.

En, voor wie dit alles abrakadabra mocht zijn: Oebele is het meest populaire kinderprogramma op televisie, dat de KRO nu voor het derde jaar op de zaterdagmiddag uitzendt. Met Koen, Aagje, Geesje, Paulus en Billy Biggelaar. Zij beleven met alle kinderen en met hun talloze gasten iedere maand weer nieuwe avonturen in hun dorpje Oebele. Zij maken Oebele hupsakee.

Toch blijft dan de vraag waarom Oebele hupsakee is. De man die daar verantwoordelijk voor is, is regisseur Bram van Erkel. Hij is destijds met het idee gekomen en weet er dus alles van.

Hij zegt: “Het uitgangspunt was toen een gezellig, show-achtig programma voor de zaterdagmiddag. Daar zaten toen nog een handenarbeidprogramma en poppenspel in. Maar die zijn er na het eerste seizoen al uitgegaan. Toen heeft Oebele zich vanzelf ontwikkeld tot wat het nu is”.

Verschil
Daarom ook is er nogal wat verschil tussen de eerste uitzendingen en de laatste. Er is meer vaart in gekomen. Het pleintje waarop alles zich afspeelt wordt wel eens verlaten voor avonturen elders. Het is ook meer een programma voor alle kinderen - jongens zowel als meisjes - geworden.
Bram van Erkel: “In het begin kregen we nogal eens reacties van mensen die het teveel een meisjesprogramma vonden. We hebben er dan ook wat jongensachtiger elementen in gebracht. We hebben een hele uitzending in western-sfeer gedaan, er is wat geweld - ontvoeringen en zo - ingekomen en we hebben de uitzending gehad van de voetbalwedstrijd van het elftal van Oebele tegen Feijenoord”.

Grote zaken
Iedereen zal zich die uitzending nog herinneren. Het was een van de hoogtepunten in het leven van Oebele. Trouwens de makers van het programma zijn niet bang om grote zaken aan te pakken. In de uitzending van mei treedt bijvoorbeeld het Residentie-Orkest op. Iets heel bijzonders.
Wie het programma kent, zal toegeven dat het geen bijzonderheid is dat Oebele razend populair is. Uit de regelmatige onderzoeken naar de kijkdichtheid die de NOS verricht blijkt dat Oebele het meest bekeken kinderprogramma is. Nu gelden die onderzoeken alleen voor mensen die ouder zijn dan vijftien jaar. Maar een speciaal onderzoek naar de kijkgewoonten van kinderen eind vorig jaar, kreeg ook als uitkomst: Oebele staat bovenaan.

Edison
Een ander voorbeeld van die populariteit: Oebele kreeg vorig jaar een Edison. Voor de eerste twee platen met Oebele-liedjes. Inmiddels is er al weer een derde plaat uit en de vierde is in voorbereiding. Alle muziek daarvoor werd geschreven door Joop Stokkermans en de teksten zijn van Harry Geelen, een volgens Bram van Erkel unieke combinatie.
Hij zegt: “Harry kan met heel simpele teksten precies zeggen wat goed is. Zowel voor kinderen als voor volwassenen”.
En daarin schuilt natuurlijk een groot deel van het succes van Oebele. Maar daar zijn natuurlijk ook nog andere zaken voor aan te wijzen: het kleine maar hechte team dat Oebele maakt, de medewerking van de kinderen van het instituut voor doven uit St. Michielsgestel, die altijd prachtige voorwerpen maken, het koor, het ballet, de hoofdrolspelers.

Verleiding
Het grootste succes dankt Oebele echter aan het feit dat het een echt kinderprogramma is gebleven. Bram van Erkel: “Het gevaar van een succesvol kinderprogramma is, dat de verleiding erg groot wordt het uit te bouwen tot een programma dat speculeert op de humor van volwassenen. Aan die verleiding heeft iedereen gelukkig kunnen weerstaan”.
Geen Pipo- of Fabeltjeskrant-effect dus. En juist daarom is Oebele zo hupsakee. 


© Het Parool

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail