BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 Het Vrije Volk - Dag Oebele

Vrijdag 24 december 1971

Show en zo

(Van onze radio- en tv-redactie)

Het Vrije Volk 24 december 1971Afscheid van "Oebele". Morgenmiddag, eerste kerstdag, om vijf uur zal het onvolprezen "hupsakee" voor het laatst hebben geklonken.

Dan is het voorgoed afgelopen net een KRO-kinderprogramma, dat in drie seizoenen min of meer uitgroeide tot een instituut; met een eigen krant (in de KRO-gids "Studio"), met een eigen boek, met langspeelplaten waarop Oebeles ijzersterke liedjes voor het nagedacht bewaard zullen blijven.
Bootreizen, vliegreizen, een voetbalwedstrijd tegen Feijenoord, het is voorbij. En zonder dat de tranen nu direct rijkelijk zullen vloeien is het toch wel met een flinke portie weemoed dat medewerkers en kijkers (jong en oud) morgenmiddag de kermis op het plein mee zullen maken.
Regisseur Bram van Erkel: "'t Is waar. Er zijn ergere dingen, maar die laatste opnamen speelden zich toch wel in een weemoedige sfeer af. We hebben zoveel leuke fijne dingen samen gedaan, dat het afscheid toch wel moeilijk valt."
Een gedwongen afscheid: Willem "Koen" Nijholt wilde om persoonlijke redenen stoppen en Wieteke "Aagje" van Dort en Marjan “Geesje" Berk verwachten beiden een kind. En zonder deze vitale figuren in het dagelijks leven van "Oebele" kan het niet, vonden de samenstellers. Bram van Erkel: "Dat kun je ook tegenover de kinderen niet doen."

Van Erkel gaat zich bezighouden met de "volwassen" serie "Citroentje met suiker" (van Eli Asser) en laat het kinderwerk voor de verandering over aan Nico Hiltrop. De KRO komt namelijk terug met een door "Oebele"'s Harry Geelen verzonnen vervolg op "De rattenvanger van Hamelen." Een oude .bekende uit "Oebele" die we daarin terug zullen zien is Rob de Nijs. Het is misschien daarin dat hem het afscheid wellicht minder zwaar valt dan de anderen. Rob "Billy" de Nijs: "Het is natuurlijk jammer. Het was fijn om te doen, maar het is misschien niet zo gek om iets anders te gaan doen."
Morgen dus kermis in "Oebele”. Een kouwe kermis, gezien de omstandigheden, al zal daar in de uitzending weinig van te merken zijn. Centraal staat de oude fraaie stoomcarrousel (die overigens al een tijdje niet meer op stoom loopt) in het pretpark "De Efteling" in het Brabantse Kaatsheuvel, dat een paar weken geleden, toen de opnamen werden gemaakt, maar een grauwe macabere indruk maakte. Het was miezerig weer en de meeste sprookjesfiguren stonden "opstal" om een nieuw verfje te krijgen. Maar in de stoomcarrousel ging het de hele dag van "Hupsakee". "Oebele" maakte er vrolijk draaiend een einde aan. 


© Het Vrije Volk

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail