BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 Het Vrije Volk - Kerstmis dit jaar: Einde van Oebele

Dinsdag 30 november 1971

Show en zo

door Jan Carmiggelt

Koen wilde niet meer, ‘Aagje’ en ‘Geesje’ krijgen baby

Het Vrije Volk 30 november 1971

Het 'hupsakee" van het bij vrijwel alle leeftijdsgroepen bijzonder populaire KRO-televisieprogramma “Oebele” zal op eerste kerstdag voor het laatst klinken.
Ruim drie seizoenen lang heerste de schepping van Bram van Erkel, Harry Geelen en Joop Stokkermans op de ‘kindermarkt’. Een vrijwel onaantastbare positie op die, door de televisieorganisaties nogal mager bedeelde markt.
“Oebele” heeft zich, vooral in het laatste seizoen, mogen verheugen in een populariteit die soms zelfs de vorm van een “manie” aannam. Grammofoonplaten, boeken, een eigen pagina in de KRO-gids “Studio” en ga zo maar door.

Toch komt er nu — eigenlijk wel een beetje onverwacht — een abrupt einde aan het “Oebele”-tijdperk. Op eerste kerstdag is ‘t afscheid met een aflevering (de 31ste) die zich voor een groot deel in het pretpark “De Efteling” af zal spelen.
Er klinkt weemoed in de stem van regisseur-producer Bram van Erkel als hij uitlegt waarom het einde van “Oebele” nabij is.
“Een complex van oorzaken,” zegt hij. “Het belangrijkste is in feite dat het medewerkersbestand ernstig wordt aangetast. Willem Nijhof (Koen) had lang geleden al aangekondigd dat hij er om persoonlijke redenen mee wilde stoppen. Wieteke van Dart (Aagje) is in verwachting, net als Marjan Berk (Geesje).
We zouden dus zeer binnenkort met een zwaar gehavende ploeg moeten gaan werken, maar dat komt erg vervelend over bij de kinderen. Dat kun je — nu het om zoveel belangrijke mensen gaat — niet doen.
Ik had weliswaar een alternatief plan ingediend, waarmee we, met vervangers, dóór konden gaan, maar toen er nog eens bijkwam dat ik een geheel ander programma te maken krijg, hebben we er toch maar een punt achter gezet.”

Citroentje
Dat andere programma is “Citroentje met suiker”, een gloednieuwe televisieserie van Eli Asser, met de succesvolle ploeg (dat wil zeggen: het succesvolle toonaangevende drietal) van “’t Schaap met de 5 pooten”: Adèle Bloemendaal, Piet Römer en Leen Jongewaard.

En Bram van Erkel is er blij mee. Niet omdat het een programma voor volwassenen is, maar omdat hij de structuurwijziging bij de KRO als een gunstige ontwikkeling ziet.
Bij die omroepvereniging is de “hokjesgeest” althans bij de televisieregisseurs opgeheven.
Alle KRO-regisseurs zijn ondergebracht in één grote pool. En zo kan het gebeuren dat “kinderregisseur” Bram van Erkel zich met “Citroentje met suiker” gaat bezighouden, terwijl Nico Hiltrop (“De baron van Münchhausen” en “Joop ter Heul”, om maar eens iets te noemen) de verantwoording gaat dragen voor het nieuwe KRO-kinderprogramma dat in januari van start hoopt te gaan.
Bram van Erkel wil er nog niet te veel over kwijt, maar wel dit: “Het is een idee van Harry Geelen. Hij heeft de legende van de Rattenvanger van Hameien als uitgangspunt genomen en daar een vervolg op gecreëerd.”
Het verhaal eindigt als de Rattenvanger en de kinderen door de bergwand trekken. Harry vertelt het vervolg: de gebeurtenissen achter de bergwand en de ontdekking van de weg, want die is er.
Tot nog toe gaat men voorlopig uit van vijf afleveringen. Maar dat kunnen er best meer worden. Het is weer een programma met veel liedjes. En hoewel de pure sprookjessfeer wordt vermeden (geen feeën met puntmutsjes) zal deze nieuwe serie toch gericht zijn op een wat jonger publiek dat we bij “Oebele” op het oog hadden. We mikken op de jeugd van zeven - acht jaar.”

Geen afscheid
Bram van Erkel zegt 'We' en dat doet hij niet zomaar. Het vertrek van “Oebele” (“We zijn nu aan de laatste af levering bezig en dat is toch wel een weemoedige affaire hoor”) en zijn bemoeienissen met een 'volwassen' serie betekenen niet zijn, afscheid van de jeugd.
“Welnee. Ik blijf betrokken bij de produktie en de voorbereiding van jeugdprogramma's. Ik blijf “Klassewerk” doen en blijf meepraten over de nieuwe plannen.
Overigens zal het hongerige kijkerspubliek nog even moeten wachten op de eerste aflevering van de met veel enthousiasme tegemoet geziene nieuwe schepping van Eli Asser.
Aanvankelijk was “Citroentje met suiker” al in februari van het volgende jaar gepland, maar de KRO heeft zich genoodzaakt gezien om de nieuwe tv-serie definitief op te schuiven naar ’t winterseizoen ‘72--‘73, dat volgend jaar oktober ingaat.
Redenen: de ziekte van Adèle Bloemendaal en een lichte achterstand bij Eli Asser.
De ouderen zullen dus geduld moeten betrachten. De jongeren (maar zij niet alleen) krijgen op eerste kerstdag de gelegenheid om “Oebele” een waardig afscheid te bezorgen.


© Het Vrije Volk

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail