BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 Het Vrije Volk - 'Oebele' is gewoon doen

Zaterdag 20 maart 1971

Het immer opgewekte kinderprogramma

Door Jan Carmiggelt

Het Vrije Volk 20 maart 1971 “Nu je in "Oebele" bent geweest ben ik pas echt trots op je,” moet één van de kinderen van een Feijenoord-speler hebben gezegd na de beroemde wedstrijd van de FC Oebele tegen de roemruchte Rotterdamse formatie.

Zo betrekkelijk is nu een wereldcup. Of: zo succesvol is nu dat kleurige, immer opgewekte KRO-kinderprogramma dat vanmiddag zijn 25ste uitzending beleeft.
En bij wie kun je beter naar dat succes informeren dan bij Bram van Erkel, samensteller-regisseur en de man die het tweeënhalf jaar geleden allemaal heeft bedacht.
Bram van Erkel: “Ik geloof dat het succes hem zit in de gewone manier van doen. Zonder te overdrijven of onnatuurlijk te doen behandelen we de dingen van alle dag, die dicht bij de kinderen staan. We zingen gewone liedjes. Ik dacht dat dat ook het spitse was van tekstschrijver Harry Geelen: gewone woorden, gewone taal. De kinderen weten wat ze aan het doen zijn en dat plezier slaat over, óók op de beroepsmensen die meedoen.”

“En het is zo fijn om met de kinderen te werken. Ze zijn zo flexibel, de sfeer is zo goed. Het zijn routiniers geworden en als er nieuwelingen zijn - we wisselen, wel regelmatig af - worden die meegesleept. Er is al die vijfentwintig keer welgeteld één keer iets misgegaan, toen een van de kinderen door de camera liep en dat is in een live-uitzending natuurlijk vervelend.”
“Natuurlijk is het zo dat ze inmiddels aardig gewend zijn. Ze komen op de zaterdagmorgen vóór de uitzending op de repetitie en dan hoef je ze eigenlijk niks meer te vertellen. De liedjes hebben ze dan al bij Henk van der Velde ingestudeerd.”
“Vorig jaar hebben we een tijdje scholen uitgenodigd, die in iedere Oebele-uitzending drie minuten zendtijd kregen. Daar heb ik me een beetje op verkeken. De kwaliteit liep zo uiteen en het was zo ingestudeerd; een lesje opzeggen weet je wel. En dat heeft nou helemaal niks met Oebele te maken.”
“Geweldig leuk is het contact met het Doveninstituut in St-Michielsgestel. Dat is heel toevallig gegaan. Harry Geelen wist dat de kinderen van het instituut geweldige papieren reuzen hadden gemaakt voor het carnaval. Wij zijn er heen gegaan en het contact met de mensen die daar creatief bezig zijn was meteen zo goed, dat we ze onmiddellijk bij de uitzending betrokken hebben.”
“Ze maken allerlei gekke apparaten voor ons en komen die ook vaak zelf toelichten. Het is vooral voor die kinderen geweldig belangrijk om te weten dat ze óók aan zoiets kunnen mee doen. En de mensen van het instituut zijn daar zo blij mee, omdat de kinderen gedwongen worden hun communicatiemiddelen te vernieuwen.”

Bram van Erkel zegt verder de commerciële boot zoveel mogelijk te hebben afgehouden (“de platen en het boek zijn genoeg”) en dat er in de uitzending van vanmiddag (in het ziekenhuis dit keer) slechts summier aandacht wordt besteed aan het jubileumaspect (“zoveel is 25 nu ook weer niet”).
Wel zal Augustus Rozegeur voorlopig voor het laatst te zien zijn. Acteur Herman Vink heeft het zo druk met zijn Amsterdamse toneelwerkgroep dat hij voor "Oebele" te weinig tijd heeft. Hij kwam de laatste maanden dan ook al niet meer in het stuk voor.
Bram van Erkel: “De leukste uitzendingen? Nou, die wild-westaflevering, die was enig. We hebben vier dagen heerlijk op locatie gewerkt in St. Michielsgestel, waar zo’n dorpje was gebouwd. En twee uitzendingen terug met dat kindercircus in Haren (bij Den Bosch), dat was ook geweldig.”
“Die wedstrijd met Feyenoord was als stunt natuurlijk erg leuk. Daar hebben overigens de wildste geruchten de ronde over gedaan. We zouden tienduizenden guldens hebben moeten betalen. Onzin, de spelers hebben gewoon de figurantenvergoeding gekregen.”

Als het aan Bram van Erkel ligt blijft "Oebele" ook volgend winterseizoen "hupsakee". Het is in het winterschema opgenomen, maar de definitieve prolongatie hangt nog even af van de afspraken die b.v. Willem "Koen" Nijholt en Wieteke "Aagje" van Dort mogelijkerwijs voor het komende seizoen gaan maken. 


© Het Vrije Volk

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail