BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 Limburgs Dagblad - Oebele is hupsakee!

Vrijdag 24 december 1971

Vaarwel van populair jeugdprogramma met Kerstmis

Redactie: Harrie Cremers

Limburgs Dagblad 24 december 1971Met het liedje "Vaarwel, ons Oebele"* wordt op de middag van Eerste Kerstdag definitief afscheid genomen van dit populaire televisieprogramma voor de jeugd, waarmee de KRO ruim drie jaar geleden startte. In die drie jaar zijn er 31 Oebele’s gemaakt, is er een Oebele Omniboek verschenen en in januari komt de vijfde Oebele lp uit.**

Oebele Voor regisseur Bram van Erkel en producer Rene Sleven betekent deze laatste uitzending een punt achter 3,5 jaar nauw samenwerken met elkaar en met auteur Harry Geelen, componist Joop Stokkermans en koordirigent Henk van der Velde die zijn Amsterdamse pupillen in een recordtempo omtoverde tot echte tv-medewerkers, die zich voor de camera net zo spontaan gedragen als er achter.
Bij de kinderen van het koor vielen er trouwens traantjes, toen ze hoorden dat het nu echt definitief met Oebele gedaan was, “Oom Bram” en “Oom Rene” zijn in de loop der jaren een geïntegreerd onderdeel in hun zangersleventje geworden, waarvan ze maar moeilijk afscheid kunnen nemen.

Overigens heeft de laatste uitzending wel een lichtpuntje voor de jeugdige medewerkers: ze kunnen zichzelf nu eindelijk eens op tv zien. De laatste Oebele wordt op de filmband vastgelegd, omdat Eerste Kerstdag nu niet bepaald een dag is om een aantal mensen naar de studio te halen. Tot nu toe zijn alle Oebele's live uitgezonden. De laatste Oebele speelt zich af op het pleintje, waar een kermis staat. De opbrengst van de kermis schenkt Oebele aan het Leger des Heils, waarvan het hele stafmuziekkorps aan de uitzending meewerkt. Maar ineens blijkt, dat een deel van de dagopbrengst verdwenen is. Er wordt iemand verdacht, met alle gevolgen van dien. Martin Brozius als kermisklant is de gastacteur in deze uitzending. Op de Oebele-kermis staat een echte stoomcarroussel. Omdat het natuurpark De Efteling in het Brabantse Kaatsheuvel, de enige instelling in Nederland is, die nog over zo’n kermisattractie beschikt, is het Oebeleteam daar een hele dag een het werk geweest.
Over de reden van het succes van Oebele zegt regisseur Van Erkel: “Volgens ons ligt dat aan het gewone van het programma. Daarnaast is er de combinatie van kinderen met volwassenen. ledereen is natuurlijk en volledig zichzelf en dat maakt zo’n uitzending populair. We hebben trouwens enorm fijn gewerkt al die tijd. Met de kinderen, met de technici, het was een fijne tijd.” Het werken met kinderen vindt Van Erkel niet vermoeiender dan het werken met volwassenen. “Je hebt hele nare grote mensen en krengen van kinderen, dat maakt niets uit."
Overigens is de opvolger van Oebele al bekend. Dat wordt "Kunt u mij de weg naar Harmelen*** vertellen", een serie op tekst van Harry Geelen en muziek van Joop Stokkermans, Rene Sleven gaat voor de KRO ook dit programma weer produceren en Nico Hiltrop voert de regie.

* Dit lied zat niet in de uitzending - red.
** Er is nooit een vijfde lp uitgebracht - red.
*** Harmelen moet uiteraard Hamelen zijn - red.
 


© Limburgs Dagblad

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail