BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 Noord-Hollands Dagblad - Oebele gaat van ons scheiden

Zaterdag 11 december 1971

Vrolijke uitsmijter met een tikje melancholie

Noord-Hollands Dagblad 11 december 1971"Ik weet vrijwel zeker dat een groot aantal kinderen en volwassenen na de laatste Oebele met een wat vreemd gevoel zullen rondlopen en met weemoed terugdenken aan hoe leuk het was en hoe fijn", aldus Bram van Erkel, de man die drie en een half jaar de regie van het zeer populaire kinderprogramma Oebele voor zijn rekening nam en samen met Harry Geelen het programma heeft uitgedacht. Eerste kerstdag zal definitief het doek over het televisiedorpje Oebele vallen. Bram van Erkel vindt het ondanks zichzelf jammer dat Oebele van het scherm verdwijnt.

Ik zal de eerste kerstdag wel met mijn ziel onder de arm lopen, zegt hij. Alhoewel ik het er helemaal mee eens ben dat Oebele stopt. Het was echter een fijne tijd. Nog nooit heb ik een programma met zoveel plezier gedaan. En dat plezier kwam, te meten aan de reacties, goed op het scherm over. Het is heerlijk om met kinderen te werken. Ze kunnen soms zo lekker spontaan doen. Als je ze tenminste eerst de maniertjes die ze van thuis en de school hebben meegekregen afleert.
De laatste Oebele is geen speciale kerstshow noch een afscheidsoebele. We zingen een kerstliedje en er komt naar alle waarschijnlijkheid een scène in de sneeuw. We zullen ook geen terugblik geven op hoe leuk het toch allemaal was. Nee het wordt wat je noemt een kermisachtige uitsmijter met in de verte iets van melancholie.

Afscheidslied
De melancholie zit met name in het afscheidslied dat we overigens ook al in de laatste aflevering van ’t vorige seizoen zongen. "Vaarwel ons Oebele, Oebele barompapa, we gaan weg uit Oebele, vraag niet waarom, maar ga…" * De melodie is erg droevig en ik herinner me van vorig jaar dat niet alleen de kinderen maar ook heel wat volwassenen een traantje moesten weg pinken.

Ik moet zeggen dat Henk van der Velde er met zijn Oebelekoor ook iets erg moois van gemaakt heeft. Dat koor wordt trouwens zo langzamerhand beroemd. Het wordt regelmatig voor TV-programma’s gevraagd. Volgens mij heeft ’t met zijn ongecompliceerdheid ’n zeer grote bijdrage geleverd tot het succes van het programma. Henk van der Velde heeft deze Amsterdamse zangers en zangeressen trouwens uitstekend in de hand. Hij kan alles met ze doen. Zoiets valt eigenlijk pas op als je met andere kinderen moet werken. Voor de laatste aflevering moesten we een beroep doen op een koor uit Kaatsheuvel, waar we in de Efteling met de opnamen bezig waren. Het ging om een filmpje met een liedje rond een stoomcarrousel. We hadden een ochtend nodig om er iets van te maken.

De laatste Oebele speelt zich af op een kermis. De bewoners van Oebeledorp halen geld op voor het Leger des Heils. Op een gegeven moment is er iemand met het geld vandoor. Men verdenkt het ballonnenmannetje Martin Brozius van de diefstal. Gelukkig komt alles weer goed en kan Oebeledorp gerust van de aardbol verdwijnen.

* Het lied 'Dag Oebele' zat uiteindelijk niet in de uitzending.
 


© Noord-Hollands Dagblad

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail