BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

2011 Provinciale Zeeuwse Courant - Oebele van hupsakee!

Zaterdag 15 januari 2011

Marjan Berk

Provinciale Zeeuwse Courant 15 januari 2011Daar zit je dan op een barkruk in het beroemde café De Twee Zwaantjes op de Prinsengracht in hartje Amsterdam, de historische plek waar ooit het Zwanenkoor is opgericht en waar tegenwoordig Trees (vroeger in Oebele Treesje) de scepter zwaait. Het is Oebele-rëunie, de harde kern van het kinderkoor dat in de televisieserie Oebele de zang en de kinderrollen voor zijn rekening nam heeft zich onder de krachtige leiding van Ria Bouwhuis en Trees Ruzette tot een echte Oebele-fanclub ontwikkeld en nu is daar de dag, dat wij de vrucht mogen plukken van die jarenlange trouwe aandacht voor de periode uit hun jeugd die ze zich nog steeds als een vrolijke gelukkige tijd herinneren. Iedereen is er.

Maker Harrie Geelen en echtgenote Imme Dros, beiden gelauwerde schrijvers in de jeugdliteratuur en liedkunst, componist Joop Stokkermans, regisseur Bram van Erkel, Wieteke van Dort en Willem Nijholt, de absolute sterren uit Oebele, belangrijk personage Herman Vinck en mijn aanwezigheid als voormalig eigenares van een snoepwinkeltje Geesje Zoet, plus dan dat kinderkoor, nu uitgegroeid tot volwassen middenveertigers, midden in de overgang en de midlifecrises!

Maar de muziekbanden zijn nog niet gestart of de overbekende liedjes schallen door het café, er wordt uit volle borst meegezongen. Op een groot scherm worden fragmenten van oude scenes geprojecteerd. Willem Nijholt als stralende jonge vent, dansend en zingend met en voor de kinderen uit. Wieteke van Dort als het gedroomde jonge meisje, Herman Vinck vermomd als boef en me-myself gehuld in een enorme witte, bij Het Bruidshuis gehuurde bruidssluier (ik was vijf maanden zwanger van mijn jongste zoon) als jonge bruid van Paulus de Postbode (gespeeld door de helaas overleden zanger Ab Hofstee) samen in een open caleche! Wij zagen er buitengewoon onschuldig uit, maar terwijl wij al wuivend door het publiek reden vertelde Paulus mij een aantal behoorlijk schuine moppen, waarop ik stikte van het lachen maar toch onschuldig als de koningin van Lombardije bleef doorzwaaien naar het publiek. We waren allemaal mooi en jong, geen gram te dik, geen rimpel te bekennen. Geweldig om terug te kijken!

En af en toe sloop de weemoed ook binnen. Regisseur Bram van Erkel had voor deze speciale gelegenheid samen met Joop Stokkermans een prachtig lied gemaakt over die gelukkige bijzondere tijd, waarin Oebele een vernieuwend soort jeugdtelevisie was. En, zoals deze middag bleek, voor dat vrolijke kinderkoor, één brok nog steeds springlevend jeugdsentiment betekent. De eerste aflevering waarin ik Geesje Zoet speelde, liep enigszins uit de hand. Ik deelde met gulle hand enorme hoeveelheden snoep uit. Zodat aan het eind van de uitzending (altijd live!) de kinderen kotsend de trappen van de studio afgingen! Waarna Harrie Geelen in de volgende aflevering ogenblikkelijk verordende, dat er pas mocht worden gesnoept na het eten van een appel!

"Daar zitten we nou, wat ging 't toch gauw. Ach Oebele, ach Oebele, eind van 't seizoen en niets meer te doen. In Oebele, in Oebele. Over en sluiten, over en sluiten, Dag Oebele, dag Oebele." Maar binnenkort komt er wel een dvd uit met hoogtepunten, zodat we het allemaal nog eens een keer kunnen herbeleven...


© Provinciale Zeeuwse Courant

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail