BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1969 De Vriend - Oebele (november)

November 1969

De Vriend november 1969

In juli 1968 werd aan Bram van Erkel gevraagd om voor het seizoen ’68-’69 een kinderprogramma te maken, dat op zaterdagmiddag zou worden uitgezonden en dat voornamelijk een amuserend karakter moest hebben.
Hij kwam met het voorstel om een pleintje te creëren, dat zich zou bevinden in een klein plaatsje, dat hij “Oebele” noemde; een plaatsje waar kinderen graag zouden willen wonen. Op en rond het pleintje zou van alles gaan gebeuren, waarbij kinderen een grote rol moesten spelen. Er zou een theatertje moeten zijn, waar jonge artiesten konden optreden met een “echt” orkest; er moest een hotelletje komen voor logerende gastartiesten en beroemde personen; een school voor de behandeling van “prettige” - leerzame onderwerpen; een ruimte waar kinderen creatief bezig zouden kunnen zijn èn een poort om Oebele binnen te kunnen komen.

Het programma zou in elk geval twee volwassen figuren kennen (waarvoor hij Willem Nijholt en Wieteke van Dort op het oog had), die samen met de kinderen veel zouden zingen.
Het idee kreeg een enthousiast fiat van de programmaleiding en toen volgden gesprekken met tekstschrijver Harrie Geelen en componist Joop Stokkermans, die direct erg “in” waren. Zo ontstond binnen een paar weken de definitieve vorm van Oebele en zo begon een team te werken met als uitgangspunt: Maak een volwassen programma voor kinderen. De programmaleiding van de KRO had veel vertrouwen in de opzet en stelde ruime financiën en studiofaciliteiten beschikbaar.
De eerste uitzending was meteen een succes, dat regisseur Bram van Erkel en producer René Sleven konden afmeten aan de vele reacties. Er kwamen verzoekjes om de teksten van de liedjes; verzoekjes om foto’s met handtekening van de vaste figuren, Aagje Ritsema, Koen de Graaf, Paulus de Postbode en Augustus Rozegeur.

Er kwamen brieven met suggesties en verzoekjes, veel verzoekjes om een bezoek te mogen brengen aan Oebele. De stroom brieven hield aan en groeide bij iedere uitzending. Oebele was in korte tijd een begrip geworden, dankzij de pittige presentatie van Willem Nijholt en Wieteke van Dort; de geestige verrichtingen van Herman Vinck en Ab Hofstee; het enthousiaste zingen en acteren van het koor van Henk van der Velde; de buitelende bewegingen van het kinderballet van Olga Dzialine, en de creatief-handvaardige inbreng van het instituut voor doven uit Sint-Michielsgestel. De medewerking van gasten als Willeke Alberti, Lex Goudsmit, Johan Kaart, Kees Verkerk en Anton Geesink; de muziek van Joop Stokkermans en de teksten van Harrie Geelen, Bram van Erkel en anderen. Al heel gauw besloot Polydor’s producer Peter Nieuwerf (en vaste gitarist in het Ontembaar Oorverdovend Oebeler Orkest) om de liedjes uit Oebele op LP te verzamelen. En dat dit een goede gedachte was, blijkt wel uit de toekenning van de Edison.
Oebele is aan het tweede seizoen begonnen en het ziet er naar uit dat het nog wel niet het laatste zal zijn. Harrie Geelen en Bram van Erkel hebben nog ideeën genoeg!

Het Oebeler-kinderkoor met in hun midden o.a. Bram van Erkel (regisseur), Willem Nijholt, Wieteke van Dort en René Sleven (producer). Op deze foto staan ook de heren Zeegers en Roestenburg die met onze kinderen aan de uitzendingen meewerken.
(klik op de afbeelding voor een uitvergroting)


© De Vriend/Instituut voor Doven Sint Michielsgestel

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail