BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1970 Wereldkroniek - Oebele

Februari 1970

Cyriel Speyer

Wereldkroniek februari 1970

Op 19 oktober 1968 gebeurde er op de televisie iets bijzonders. Midden in een aankondiging van een leerzaam, opvoedkundig kinderprogramma werd een K.R.O.-omroepster onderbroken door een krachtige stoorzender van de O.O.O.H., die vanaf die datum met een zekere regelmaat zaterdagsmiddags op het scherm zou verschijnen.

O.O.O.H. is een afkorting voor de ‘Oebeler Omroep voor Ontspanning Hoera’ en Oebele is zoals u wellicht zult weten een dorpje met hele veel kinderen en weinig volwassenen waar alle belangrijke zaken zich rond het dorpsplein afspelen. Naast de vele vreemdsoortige bezoekers met even buitenissige eigenaardigheden die in het dorpje Oebele een toevlucht zoeken zijn er de vaste bewoners, die maandelijks op het scherm terugkeren zoals Aagje Ritsema (Wieteke van Dort), Koen de Graaf (Willem Nijholt), Paulus de Postbode (Ab Hofstee), Augustus Rozegeur (Herman Vinck) en natuurlijk de kinderen uit het kinderkoor Henk van der Velde en het ballet van Olga Dzialiner, die steeds meer in het acterende gedeelte van de serie worden betrokken.
Aan Oebele hebben tot op heden al verschillende grootheden meegewerkt, zo waren Lex Goudsmit, Johan Kaart, Cees van Oyen, Aart Staartjes, Willem Wagter en Kees Verkerk al eens te gast in het dorpje.

Oebele is een pretentieloos feestprogramma voor en door kinderen met in elke uitzending weer een aantal verrassingen. Dit is waarschijnlijk ook de succesformule voor het programma waarvan de liedjes al op twee, zeer goed verkochte, langspeelplaten (‘Welkom in Oebele’ en ‘Nieuwe liedjes van Oebele’ verschenen bij Polydor) werden vastgelegd.
Uiteraard is de goede gang van zaken voor het overgrote deel te danken aan de makers en acteurs van dit programma.

Regisseur van de O.O.O.H. is Augustus Rozegeur of wel Herman Vinck, die in 1958 aan de Belgische Toneelschool afstudeerde, waarna hij vier jaar lang aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel was verbonden. In 1962, kwam hij naar Nederland waar hij drie jaar lang onder Erik vos bij de Nieuwe Komedie speelde. Daarna ging hij naar Ensemble en drie jaar later sloot hij zich aan bij het toneelgezelschap Globe, waar hij thans nog deel van uitmaakt. Als gastregisseur werkt hij momenteel ook nog bij de toneelgroep Proloog.

‘Oebele-moeder’ is Aagje Ritsema, gespeeld door Wieteke van Dort, jaren geleden al bekend door AVRO’s Minjon. Na twee jaar toneelschool, waar ze werd weggestuurd, verdween ze naar de Nieuwe Komedie, waar Erik Vos, een leraar van de toneelschool, haar opving. Bij de Nieuwe komedie speelde ze onder andere in ‘Romeo en Julia’ en in de ‘Schilderijen-oorlog’.
Na vier jaar Nieuwe Komedie ging ze naar het cabaret van Wim Kan waarin ze samen met Frits Lambrechts optrad. Toch kon ze het toneel niet loslaten en kwam weer terug bij de Nieuwe Komedie waar ze momenteel in de musical Sajjens Fiction speelt. In mei van dit jaar loopt haar contract af bij de Nieuwe Komedie en gaat ze freelance werk doen.
Het liefst zou ze in een televisieserie à la de Wreker spelen of in een griezelstuk.
Dat laatste zou ze dan samen met haar Oebele-tegenspeler Koen de Graaf (Willem Nijholt) kunnen doen, want hij ambieert ook een rol in een griezelstuk.
Willem Nijholt heeft had na zijn afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool niet zo gemakkelijk. Drie jaar lang lukte het hem niet een behoorlijke plaats in onze vaderlandse toneel- en cabaretwereld te veroveren.
In 1963 won hij de tweede prijs in het I.C.C.-concours wat voor veel gezelschappen reden was hem te contracteren.
Eerst ging hij naar Theater, daarna volgde de Nederlandse Comedie, waar hij onder Ton Lutz op het toneel stond met o.a. Ank van der Moer en Petra Laseur.
Na een freelance werk speelde hij enige tijd bij het Rotterdams Toneel waar hij onder andere Romeo in Romeo en Julia speelde. Momenteel is hij weer terug bij de Nederlandse Comedie. Lang zal dat echter niet meer duren want Willem Nijholt gaat weer freelance werk doen aan het eind van het seizoen.

Ab Hofstee, Oebele’s Paulus de Postbode doet al dertig jaar lang freelance werk. Hij is echter pas de laatste jaren wat meer in het voetlicht getreden. Wie herinnert zich niet zijn creatie als de stugge boer Voorthuizen? Eigenlijk is Ab Hofstee een zeer bescheiden man want niemand weet dat hij samen met zijn vrouw het duo Salberti vormt waarmee zij twee jaar lang in de ijsrevue ‘Holiday on Ice’ optraden. In een van de laatste Oebele-uitzendingen vertoonde hij zijn ‘behendigheid’ op het ijs. En ook de man die zich achter het pseudoniem Jukebox-Johnny die o.a. de smartlap ‘Haar sneeuwwitte boezem’ zingt, is Ab Hofstee. Veel noten heeft hij niet op zijn zang. Als hij op het toneel staat hoopt hij alleen maar dat de mensen de zorgen van alledag zullen vergeten en eens lekker kunnen lachen.

Dit zijn enkele van de belangrijkste hoofdfiguren van Oebele die op de buis komen. Achter die buis werken echter ook nog een aantal notabele figuren uit de televisiewereld aan deze produktie.
Samensteller-auteur-regisseur is Bram van Erkel die al vele kinderprogramma’s op zijn naam heeft staan. Zijn loopbaan begon hij als onderwijzer. Acht jaar geleden kwam hij als regisseur bij de AVRO waar hij onder meer het programma ‘Verhalen van Vrouwtje Bezemsteel’ regisseerde. De muzikale omlijsting van uitstekende teksten van Joop Stokkermans die de liedjes voor zijn rekening nam is van Harry Geelen, die gezien de hoge plaats die de Oebele-platen behaalden, zijn vak goed verstaat.* In februari worden deze platen met een Edison bekroond.
Dat zal wel een groot feest in Oebele worden, want Oebele is hupsakee!

* Joop Stokkermans was verantwoordelijk voor de muziek, Harrie Geelen voor de teksten.

(klik op de afbeelding voor een uitvergroting)


© Wereldkroniek

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail