BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE HAMELEN EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

2011 Tros Kompas - 60 jaar televisie: Oebele

Zaterdag 11 juni 2011

tekst: Mariëtte van Haren

TROS Kompas 11 juni 2011'Oebele' en 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?' waren eind jaren zestig, begin jaren zeventig razendpopulair onder de televisiekijkende jeugd. Helaas zijn van beide series de originele banden grotendeels gewist.

Op 19 oktober 1968 werd de omroepster van de KRO bruut gestoord in haar aankondiging. De Oebeler Omroep voor Ontspanning Hoera nam de uitzending over en dat gebeurde daarna elke maand. Ergens in Nederland lag het graafschap Oebele waar alles nét even anders was dan in de rest van Nederland. Want 'Oebele is hupsakee!'. In het populaire kinderprogramma, dat werd geschreven door Harrie Geelen, werden de belevenissen van de Oebelers gelardeerd met liedjes, dansnummers en allerlei leerzame onderwerpen. Het was een van de eerste programma’s waarin kinderen een belangrijke rol speelden.

De uitzendingen van ‘Oebele’ werden vanaf het Pretpleintje gepresenteerd door Koen de Graaf (Willem Nijholt) en Aagje Ritsema (Wieteke van Dort). Ook onder anderen Donald Jones, Rob de Nijs, Marjan Berk, Martin Brozius, André van Duin en Ab Hofstee waren te zien in de serie, die begon in zwart-wit, maar waarvan later steeds vaker kleuruitzendingen werden gemaakt. Producent René Sleven speelde een grote rol in de populariteit van ‘Oebele’ omdat hij de gekste dingen voor elkaar kreeg. Zo regelde hij een voetbalwedstrijd tussen FC Oebele en Feyenoord. Vanzelfsprekend won Oebele, met 3-1.

De liedjes, die een belangrijk deel waren van de serie, werden gemaakt door Joop Stokkermans en gezongen door het Overdonderend Overfraai Oebeler Omroepkoor. De laatste aflevering van ‘Oebele’ was te zien op 15 mei 1971*. Er zijn slechts drie volledige uitzendingen bewaard gebleven.

* De laatste aflevering was op 25 december 1971 - red.


© Tros Kompas

Reageer en deel Oebele met anderen

 

Sociale media

Facebook
RSS

 

Contact

Via e-mail